Vasaras klasika ar meža pieskārienu.
Šis sulīgais staltbrieža šašliks apvieno maigās medījuma garšas ar aromātisku zaļumu un sinepju marinādi, radot izsmalcinātu, bet vienkārši pagatavojamu ēdienu grilēšanai. Receptē dominē dabiskas sastāvdaļas, kas izceļ gaļas kvalitāti un ļauj to baudīt pilnībā – tieši tā, kā svētkos pienākas.
Lasi tālāk, kā iemarinēt un perfekti izcept staltbrieža gaļu uz grila.
Sastāvdaļas (4–6 personām):
- 1,2–1,5 kg staltbrieža gaļas (šķiņķis, lāpstiņa vai karbonāde – bez cīpslām)
- 3 ēd.k. graudu sinepju
- 2 ēd.k. Dijonas sinepju
- 4 ēd.k. olīveļļas
- 1 ēd.k. ābolu etiķa (vai balzamiko)
- 3 ķiploka daiviņas (saspiestas)
- 1 tējk. smalcinātu melno piparu
- 2 tējk. sāls (vēlams jūras)
- 1 tējk. kūpinātas paprikas (pēc izvēles)
- ½ tējk. cukura (vai kļavu sīrupa)
- Svaigas dilles, timiāns un rozmarīns (sasmalcināti – aptuveni 3 ēd.k. kopā)
- Sula no ½ citrona
Marinēšanas process:
- Gaļu sagriež vienādos kubos, aptuveni 4–5 cm lielumā.
- Bļodā sajauc visas pārējās sastāvdaļas, līdz izveidojas vienmērīga, aromātiska marināde.
- Gaļas gabalus ieliek marinādē, rūpīgi iemasē, pārklāj ar pārtikas plēvi un ievieto ledusskapī uz 8–24 stundām (jo ilgāk, jo maigāka garša).
- Pirms cepšanas ļauj gaļai nostāvēties istabas temperatūrā 30 min.
Grilēšanas padomi:
- Uz grila karsē vidēju karstumu – ideāli, ja ir oglekļa vai malkas grils, kas piešķir nedaudz dūmu garšu.
- Cep apmēram 2,5–3 minūtes katrā pusē, līdz virskārta karamelizējas, bet iekšpuse paliek sulīga (iekšējā temperatūra: 56–58 °C – medium rare).
- Neliec gaļu pārāk cieši kopā – ļauj tai “elpot”, lai katrs gabals apceptos vienmērīgi.
- Kad noņem no grila, ļauj atpūsties 5 minūtes zem folijas.
Pasniegšanas ieteikums:
- Ar karamelizētiem sīpoliem, grilētiem dārzeņiem vai svaigiem zaļumiem.
- Lieliski sader ar dzērveņu mērci, ābolu čatniju vai sauso sarkanvīnu.